კარტოფილის რეალიზაციის პრობლემა ახალქალაქის მუნიციპალიტეტში უკვე რამდენიმე წელია არსებობს და ყოველწლიურად უფრო ღრმავდება. ცხადი ხდება, რომ მუნიციპალიტეტის ფერმერებს მიდგომისა და სასოფლო-სამეურნეო მიმართულების შეცვლა სჭირდებათ. JNEWS-ი ესაუბრა აგრონომსა და ფერმერს არშალუის გალსტიანს, რათა გაერკვია თუ რა შეიძლება გაკეთდეს მოცემულ სიტუაციაში.

სოფელ აგანადან აგრონომი და ფერმერი არშალუის გალსტიანი მიიჩნევს, რომ წლების განმავლობაში კარტოფილის რეალიზაციის პრობლემა გაუარესდება. მას მიაჩნია, რომ დროა მუნიციპალიტეტის ფერმერებმა დაფიქრდნენ მოყვანილი კარტოფილის ხარისხზე ან შეცვალონ პროფილი.

„კარტოფილის მოსავლის რეალიზაცია ყოველწლიურად უფრო და უფრო რთულდება. გამოცდილი ფერმერები ფიქრობენ, როგორ გაყიდონ მოყვანილი კარტოფილი. სხვა კულტურებზე გადასვლის საჭიროება ჩნდება. უახლოეს წლებში სოფლის მეურნეობაში ცვლილებებს ვიხილავთ. ნელ-ნელა ახალი ტექნოლოგიები შემოდის სოფლის მცხოვრებთა ცხოვრებაში, განსაკუთრებით ქალაქებთან ახლოს. ხალხი ხდება უფრო პრაქტიკული და ხვდება, რომ ფასები არ არის მათი კონტროლის ქვეშ. მსხვილი ფერმერები უფრო ჭკვიანურად ზრდას იწყებენ, აუმჯობესებენ კარტოფილის ხარისხს და ახალ ბაზრებს ეძებენ. ეს ყველაფერი სოფლის მეურნეობის წარმოების პროფილის შეცვლის აუცილებლობაზე მიუთითებს“, – ამბობს არშალუის გალსტიანი.

მას მიაჩნია, რომ ბუნება თავის საქმეს მაინც გააკეთებს, ადამიანებმა უბრალოდ ბუნების გაგება უნდა დაიწყონ.

„მცირე მასები არ არიან კონკურენტუნარიანები. კონკურენტულ ბაზარზე ძლიერი ფერმერები შთანთქავენ სუსტებს. ფერმერი, რომელმაც 10 მეასედი დათესა, ვერ გამოიყენებს ახალ ტექნოლოგიებს ისე, როგორც, ვინც 1 ჰექტარი დათესა. ფიზიკური და ფინანსური შესაძლებლობები ასევე იქნება შეზღუდული. ამიტომ, მსხვილმა ფერმერებმა უნდა ჩანერგონ ინოვაციები და გლობალიზაციისკენ იარონ, ხოლო პატარები თანდათან გახდებიან დაქირავებული მუშები. მნიშვნელოვანია გვახსოვდეს, რომ ძველ მეთოდებზე დაბრუნება შეიძლება იყოს წარმატების გასაღები. ყველამ უნდა იფიქროს საკუთარ საქმეზე, ხოლო ბუნებრივი გადარჩევა განსაზღვრავს, ვინ იქნება წარმატებული სოფლის მეურნეობაში“, – ამბობს არშალუის გალსტიანი.

ახალქალაქის მუნიციპალიტეტში მიწათმოქმედები კარტოფილს თესავდნენ და გააგრძელებენ თესვას, მით უმეტეს, როცა ბევრი გაუყიდველი კარტოფილია, ნათესი მინდვრები იზრდება და ამავდროულად რეალიზაციის პრობლემაც იზრდება.

„ეს არასწორი ფსიქოლოგიაა. სოფლელი უნდა გამოვიდეს გლეხის ფსიქოლოგიური მდგომარეობიდან და გახდეს ბიზნესმენი, მოგების იდეა გაიგოს. მოგებას მაშინ მიიღებს”, – ამბობს არშალუის გალსტიანი.