ივნისის შუა რიცხვებიდან სოფელ აგანელი ქალები, როგორც თვითონ ამბობენ, «მიწის თუთის» საკრეფად მიდიან. სულ რაღაც ორ საათში ივსება მარწყვის სათლი. ზამთარში ჯავახების სუფრიდან ტრადიციული კომპოტი და ჯემი არ ქრება.

agana

აგანაში მარწყვის კრეფის და კომპოტის მომზადების ტრადიცია დედამთილიდან რძლებს გადაეცემა. ყოველ ზაფხულს ქუჩიდან ქალები იკრიბებიან და ადიან მთაში, როგორც თავად ამბობენ, “მიწის თუთის” მოსაკრეფად.

”ყოველწლიურად მივდივართ მარწყვის საკრეფად, ვაგროვებთ თასებში, რამდენიც გვჭირდება, იმდენს ვაგროვებთ, ორი საათის განმავლობაში თასი შევავსე”, – ამბობს ქალბატონი ანაჰიტი.

ანაჰიტ ჰოვანისიანმა მარწყვის კრეფის და კომპოტის მომზადების ტრადიცია დედის სამზარეულოში ისწავლა, შემდეგ დედამთილთან და უნდა, რომ მისმა რძლებმაც გააგრძელონ ამ ტკბილი კომპოტის მომზადების ტრადიცია.
”მარწყვს მამაჩემის სოფელში, ალათუმანში ვკრეფდით, შემდეგ აგანაში დავქორწინდი და ვნახე, რომ აქაც კრეფენ. ჩვენ რძლებთან ერთად მოვდივართ, ვკრეფთ, შემდეგ კომპოტს ვამზადებთ. ჩვენს კაცებს უყვართ მარწყვის კომპოტი, ძალიან სასარგებლოა, ცხარიელი ვიტამინია”, – დასძენს ქალბატონი ანაჰიტი.

manuk

მარწყვისკენ მიმავალი გზა კლდოვანი და გაუვალია, მაგრამ ეს სირთულეები ადვილად გადასალახია, როცა იცი რა გემრიელობას კრეფ.

aganayi sarer

ეს არის გარეული მარწყვი, რომელიც მთებში, კლდეებზე, ბუჩქების ქვეშ მოდის. ჯავახეთის სხვადასხვა სოფელში მარწყვს სხვადასხვა სახელი აქვს: “ჩიგილეკი”, “ჩიკალაკი”, “ველური მარწყვი”, “მოლი”, “მიწის თუთა”, “მორმენი”, “მთის თუთა”, “ჩილა” და სხვა სახელები.
 ანაჰიტ ჰოვანისიანი აღნიშნავს, რომ “მიწის თუთის” მოკრეფა არა მხოლოდ მარტივი, არამედ სასიამოვნო პროცესია.
 ”მისი შეგროვება ძალიან მარტივია, ამ მშვენიერ ბუნებაში სირთულეებს ვერ ამჩნევ. კრეფის დროს ვლაპარაკობთ, ვხალისობთ, შემდეგ კი ვამზადებთ კომპოტებს ზამთარში დასალევად. ჩვენთან ჩამოდიან სტუმრები რუსეთიდან, სომხეთიდან, მათ გემრიელად და ტკბილად ვხვდებით და ვეპყრობით ”, – ამბობს ანაჰიტი.
 მარწყვისგან ასევე მზადდება ჯემი, მურაბა, რომელაც გზავნიან რუსეთში, ან სომხეთში მცხოვრებ ნათესავებთან.
 Jnews-ის გადამღები ჯგუფი დაესწრო მარწყვის კრეფისა და კონსერვირების პროცესს.
banka