
ახალქალაქის მუნიციპალიტეტის ფერმერებმა კარტოფილის ყანებში ნიადაგის გაფხვიერება დაიწყეს. ეს ეტაპი უაღრესად მნიშვნელოვანია, განსაკუთრებით მაღალმთიან რეგიონებში, სადაც კარტოფილი ძირითადი სასოფლო-სამეურნეო კულტურაა.
სასოფლო-სამეურნეო ტექნიკის შესაძლებლობებიდან გამომდინარე, გამოიყენება სხვადასხვა მიდგომები დამუშავებისთვის. ფერმერების უმეტესობა მაშინვე იწყებს შეყელვის პროცესს, ნიადაგის გაფხვიერების გარეშე. თუმცა, ზოგიერთი ფერმერი უპირატესობას ანიჭებს ნიადაგის გაფხვიერებას, რაც კარტოფილის მოყვანისთვის ხელსაყრელ პირობებს ქმნის.
Jnews-მა ესაუბრა აგრონომსა და ფერმერ მოვსისიან მკრტიჩს, რომელმაც წარმოადგინა ნიადაგის დამუშავების სხვადასხვა ეტაპი გამოყენებული ტექნიკის მიხედვით.
„თუ საბჭოთა ტექნიკით დათესეს, აუცილებლად ჯერ ნიადაგი უნდა გაფხვიერონ და მხოლოდ ამის შემდეგ დაიწყოს შემოყელვის პროცესი. ხოლო თუ ახალი ტექნიკით დათესეს, სწორია, რომ შემოყელვა მაშინვე გაკეთდეს“, – თქვა მან.
მკრტიჩ მოვსისიანმა ამინდის პირობებსაც შეეხო.
„ამჟამად ამინდი ცოტა ცივია, მაგრამ კარტოფილის დაზიანება მხოლოდ მაშინ შეიძლება, როდესაც ტემპერატურა ნულს ქვემოთ ეცემა“, – თქვა მკრტიჩ მოვსისიანმა.
გავიხსენოთ, რომ ახალქალაქის რაიონი საქართველოში კარტოფილის მწარმოებელ ერთ-ერთ მთავარ რეგიონს წარმოადგენს. აქაური კარტოფილი მაღალი გემოთი და ხარისხით არის ცნობილი.
შემოყელვა არის აგროტექნიკური ღონისძიება, რომელიც გამოიყენება მწკრივული კულტურების (კარტოფილი, ჭარხალი, სიმინდი და ა.შ.) მოვლისას, რომლის დროსაც რიგის სიგრძეზე თითოეული მცენარის ან მცენარეთა ჯგუფის გარშემო ფხვიერი ნიადაგი იყრება. ეს პროცესი აძლიერებს ნიადაგის მიკრობიოტას, აუმჯობესებს ჰაერისა და ტემპერატურის რეჟიმებს და აგროვებს მცენარეებისთვის აუცილებელ საკვებ ნივთიერებებს.
ფოტო წარმოდგენილია Jnews-ის არქივიდან.
გევორგ ჯანოიან